Magamról

Saját fotó
Pécs, Baranya, Hungary
"A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja. A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle... Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, osszad meg. Az egész világ a tiéd. ... Amiből másnak nem adsz, legyen az arany, iszappá válik; legyen szent fény, átokká válik; legyen gyönyör, halállá válik..." (Hamvas Béla) Én ebben hiszek.... Akinek van -adnia kell! Ha nincs is semmid, van szeretet a szívedben -hát adj belőle! Van mosoly a lelkedben -hát osztogasd bőven! Van segítő szándék benned -hát segíts! Mindenkiben van valami jó, amit megoszthat másokkal - hát tegyétek!

2011. november 1., kedd

Ősz

Sokan nem szeretik ezt az évszakot....
Pedig csodálatos az ősz is. Bár hidegebb van már, mint szeretjük, köd is akad bőven.
...ma reggel amikor kinyitottam a szemem éppen a köd volt az első észlelésem. Szép, homályos, tejes idő, misztikus gondolatok beindítására....
De nem ezért szeretem!
A színei, illatai, a sok ajándékként kapott gyümölcs és zöldség, a bogyók, és termések sokasága... Kreatív embernek ez a  legnagyobb kincs.
A legszembetűnőbb, amit minden ember szeret, a természet kreálta színes falevelek. Mindegyikben ott az alig elmúlt nyár színei,  a naplementék és napfelkelték aranya, megszámlálhatatlan árnyalatban. A nap sárga színe, a föld barnái és zöldjei..... Csodálatos!
Az illatok, amiket észre sem vesszük, ha csak nem éppen bemegyünk az erdőbe és ott megcsap a tömény avar illata. Az a jó fanyar illat, ami nagy lélegzetvételekre kényszerít, hogy megjegyezhessem és eltárolhassam magamban jó hosszan.

 De itt a kertemben is kis odafigyeléssel, pompás illatokat lehet felfedezni.... Kedvencem a krizantém illata, pedig temetővirágnak mondják szegényt! De olyan csodálatos kis virágokkal borítja be a kertet, hogy öröm kimenni közéjük!
Változatos színei, kis kerek virágfejei csodálatosak!
(Itt jegyzem meg: gyűjtöm a töveket :)) )

Aztán van itt még két körtefa... hát a leveleik!!! Minden évben kísérletet teszek a levelek lepréselésére és színei  megőrzésére, de nem hagyja magát! Sötétbarnákká változnak száradás után sajnos. De most a mézszínű levéltől a sötét pirosig, a narancstól a aranybarnáig, minden színben ragyognak a napsütésben. Varázslatos.


És itt vannak még  a termések, bogyók. Ezerféle színben és formában, alkotásra csábítanak (már ha végre lesz egy kis időm! )
Ajtóra vendégváró koszorú, madáretető, ablakba szemgyönyörködtető csendélet belőlük, persze madáreledel lesz belőle is. A megszáradt somot, kökényt, hársfa bogyóját pedig fel is fűzhetjük karkötőnek, nyakláncnak kis fantáziával csodálatos idényékszer lehet belőlük!

    
És kapunk még ettől az évszaktól elemózsiát is!
Ott vannak a sütőtökök, a dió, mogyoró, a birsalma, a naspolya és sorolhatnám mi minden még! A legfinomabb ízekkel, és rákényszeríti az embert némi kísérletezésre a konyhában:)) Éppen ezen agyaltam tegnap is, hogy a sütőtök állományom miként alakulhatna át  teszem fel - kenyérré, levessé, süteménnyé... De az ötletek az éjjel megérkeztek :DD Remélem nem  lesz lázadás gyerek fronton majd emiatt :))


Szóval, ha valakinek még kétségei vannak ezzel a borongós évszakkal kapcsolatosan, és ezekkel sem sikerült eltántorítanom a véleményétől, akkor idézze fel a tavalyi képet, amikor a hűvös, szeles őszi délutánon ücsörgött az ablak előtt, nézte a zord időt odakint a kezei között egy csésze forró gyümölcsteával, esetleg forralt borral..... Nincs is ennél jobb: bentről a melegből, csodálni a természetet! És ha akad otthon egy üvegcse méz..... hmmmm.... néhány kanállal, csak úgy magában: valódi hangulatjavító!


Tehát menjünk ki a természetbe, nyissuk ki mind a két szemünket, de ne csak nézzünk ám! Lássunk is! Vegyünk néhány mély lélegzetet, érezzük az illatokat, nyissuk meg a lelkünket a természet felé és ha jól figyeltünk az ősz csodáit is megláthatjuk! A színei mind a szeretet és a gyógyítás színei, próbáljátok csak ki!  Egy ilyen séta után, tele az orrunk illatokkal, a szemünk ezer színárnyalattal, a lelkünk békével és a természettel való összetartozás érzésével - ez már önmagában is gyógyító erővel bír! Nem mindig sikerül elsőre, ne érezz csalódottságot! A mai sűrű anyagi világban elég nehéz kikapcsolni..... 
 

Tegnap este tele aggattam a fáimat apró kis mécsesekkel. Emlékeztem az eltávozott enyéimre... És azt vettem észre, az az érzetem volt, nem távoztak el.... hiszen velem vannak. A szívemben, a lelkemben. És nem volt bennem szomorúság, nem éreztem a elvesztést..... 


Csak a szeretet volt bennem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése