Magamról

Saját fotó
Pécs, Baranya, Hungary
"A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja. A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle... Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, osszad meg. Az egész világ a tiéd. ... Amiből másnak nem adsz, legyen az arany, iszappá válik; legyen szent fény, átokká válik; legyen gyönyör, halállá válik..." (Hamvas Béla) Én ebben hiszek.... Akinek van -adnia kell! Ha nincs is semmid, van szeretet a szívedben -hát adj belőle! Van mosoly a lelkedben -hát osztogasd bőven! Van segítő szándék benned -hát segíts! Mindenkiben van valami jó, amit megoszthat másokkal - hát tegyétek!

2014. január 13., hétfő

Napi pitypang

Néhányan már tudják, hogy mit jelent nekem a pitypang.....

Szerintem ez a növény az egyik legcsodálatosabb teremtmény a földön.


Gondoljunk csak bele: gyógynövény, minden része ehető. A levele ásványi sókban, A és C vitaminban igen gazdag. Virágaiból bort és mézet készítenek, rügyeit savanyítják. A levelek erősen vízhajtók, de alkalmazásuk nem jár káliumvesztéssel. Teájukkal húgyúti panaszokat, ödémát kezelnek. Vértisztító hatásuk miatt ekcéma esetén is hatásosak. A hajtás fehér tejnedvével szemölcsöt, tyúkszemet irtanak. Az apróra vágott friss növényt dunsztkötésben mellrák gyógyítására alkalmazták. A pitypang gátolja a Candida albicans kifejlõdését.

A gyermekláncfűnek hasznosíthatjuk a gyökerét, a levelét, a virágát, tehát a teljes növényt.
A pitypang virága az egyik leggazdagabb lecitin forrás.

...és sorolhatnám.
Aztán ott van maga a virága, a csodálatos élénk sárga színével, amit úgy szeretnek a méhecskék is.
Majd, amikor elvirágzik szépen lassan átalakul egy lehelet könnyű gombóccá, amit a szél szerte-szét röpíthet, játszhatunk vele... A szaporodását is tökéletesen megoldotta valaki, így a gyógyhatását elviszi bárkihez, akinek szüksége van rá.

És kötődik még Dórikához, akinek mesét írtam a Pitypang tündérről... A mai napig kedves emlékek kapcsolnak össze ezzel a növénnyel. 

Hát innen ered a napi pitypang.  Nálam ez már jókívánság számba megy! :) Kívánom, hogy mindenkinek legyen egy "napi pitypangja"!


2 megjegyzés: